Wednesday, May 3, 2017

Kuali ku memasak part 5


Udang goreng belanga Khas yg dibuat dari aku namun masam manis rasanya aku saja masak apa ada kata rumah segan nak keluar beli makan heheh

Bahan-bahan

  1. Bahan Baku :
  2. 250 gr udang (buang kepalanya)
  3. 1 serai (memarkan dan ikat)
  4. 1/2 sdt gula pasir
  5. 1 buah tomat merah (potong kecil)
  6. 1 lmbar daun bawang
  7. Serbuk kunyit

  8. Bumbu Halus :
  9. 2 sdm minyak sayur
  10. 5 cabe merah krinting
  11. 9 cabe rawit(burga-gendut)
  12. 6 bawang merah
  13. 3 bawang putih
  14. 1 cm halia

Langkah


  1. Cuci udang tadi buang kepalanya, tambahkan perasan jeruk nipis ,kunyit dan garam supaya bau amis berkurang syukur hilang.. Diamkan sisihkan


  2. Haluskan bumbu , jgn terlalu halus mengurangi keoriginalan rasa bumbu








  3. Panaskan minyak goreng, kemudian tumis daun serei, dan  hingga wangi kemudian masukan bumbu halus

  4. Apabila tumisan sudah mngeluarkan bau wangi, masukan udang tadi, aduk2 supaya meresap bumbunya

  5. Kemudian tambahkan air sedikit dan bumbu air asam jawa dan gula pasir (jangan lupa tes rasa)
  6. Tunggu hingga mendidih dan bumbu meresap

  7. Apabila sudah agak masak dan air sdikit mengental, boleh juga di masukan irisan tomat tadi


  8. Apabila yakin sdh masak, kuah mngental, rasa nya sudah asam pedas wangi, matikan api, hidangkan dengan nasi hangat

    Aku celup ulam, buat sambal belacan pelengkap rasa

  9. Selesai selamat mencoba di rmh








No comments:

Muddy depression

Oktober Bagun tidur tidur rest jap kimio terapi Last monthly emergency frustsation leave peace fully carefully duty house keeping