Monday, October 5, 2015

now jerebu camna neyh?

salam kembali,arigato ho zai mas,nampaknya aku kembali pagi-pagi ni menulis blog walaupun aku sendiri tak dapat lena tidur, entry aku kali neyh  menyentuh tentang isu jerebu susah jugakan pelbagai rintangan dan masalah daripada jerebu yang tidak beberapa membantu kita semua nampaknya aku harap usaha mana-mana pembenihan awan yang baru harap dapat membantu sedikit sebanyak walaupun sedikit kepada yang telah mencapai status nyaman segar semulajadi seperti sedia kala

Rupa2nya cara bacaan IPU Singapore dan Malaysia cakap 100 lebih.Singapore cakap depa dah 300 lebih.Spore guna bacaan Particulate Matter PM 2.5...Zarah yang sangat halus.Malaysia guna bacaan saiz zarah terapung PM 10 iaitu zarah lebih besar.

Dalam keadaan jerebu zarah halus lebih bahaya kerana lebih mudah masuk dalam saluran penafasan dan lebih lama terapung di udara.So bacaan API Singapura lebih menunjukan keadaan sebenar yang lebih serious.PM 10 is inhalable but PM 2.5 is respirable (travel into resp system even deeper)

Isu ini ditimbulkan semalam tv1 dalam temubual semalam.Pengarah Jabatan Alam Sekitar tidak dapat nak jawab kenapa berlaku perbezaan yang sangat besar dalam bacaan IPU di Malaysia baru nak beli alat tu 2017 nanti IPU kita sebenarnya pada tahap yang sangat kritikal..sentiasa berhati2lah semua eah aku bagitahu  neyh just info

JEREBU

jerebu mengandungi bahan kimia asing halus yang terbakar.Bahan ini amat mengancam keseimbangan oksigen di dalam sel melalui sistem pernafasan yang terancam



apo pendapat all terhadap Jerebu ???
 Pendapat aku ttg jerebu sangat sadisss tp belum kiok,kiok
wakakakaka

Jangan lupa minum air kelapa dan limau nipis sahaja ketika bencana ini
Air kelapa mengandungi oksigen larut mudah menembusi sel.
Limau nipis adalah vitamin C asli yang dapat menyerap asid sebelum sempat bertukar menjadi gas yang lebih merbahaya

No comments:

Muddy depression

Oktober Bagun tidur tidur rest jap kimio terapi Last monthly emergency frustsation leave peace fully carefully duty house keeping